ОТКРИЙ ПО-ДОБРОТО ТИ!
Севтополис Медикал & СПА Хотел

Място за възраждане на тялото и духа

Място за възраждане на тялото и духа

Място за възраждане на тялото и духа

Насред вълшебната природа на нашенската Розова долина, Хотел Севтополис предлага балнео и спа преживяване на световно ниво в Павел баня. Изключителните свойства на тукашната минерална вода са известни от векове, но безспорното бижу на хотела е неговият пищен парк, ширнал се на 10 декара. Стройни чинари, липи и каталпи, артистично привити плачещи върби, пъстри лехи с всевъзможни цветя радват очите на гостите на фона на меките зелени хълмове на Стара планина. Сутрините се огласят от песните на птици, нощем щурците изнасят концерти, а дробовете попиват ненаситно ароматите на рози, лавандула и жасмин.

Големият външен минерален басейн е идеален за слънчеви бани и плуване, но природата ще ви прави компания не само навън, а и вътре - през френските прозорци на вътрешния басейн, на финландската и билковата сауна, на помещението със затоплени керамични легла в спа зоната. През зимата можеш да се любуваш оттук на дъжда или на танца на снежинките - понеже хотелът работи целогодишно и най-силният му сезон настъпва именно когато си отиде лятото. Точно тогава се обострят старите травми, болежките в кръста и коленете, плекситите и артритите, а преумората – физическа и психическа - се усеща по-силно. И гостите отблизо и далеч прииждат.

Минералната радонова вода на Sevtopolis Medical & SPA отнема болката от измореното тяло и облекчава ставните и неврологични страдания. Вярно, водата е еднаква навсякъде в китния курорт Павел баня, където
има и други балнеохотели благодарение на 7-те естествени извора в района. Но това, което отличава „Севтополис“, е високата експертиза и сърцатост на лекарите и кинезитерапевтите, които работят тук. Както и
изобилието от най-съвременна медицинска апаратура, купувана методично от амбициозните собственици, чиято цел е да предложат най-доброто място в България за лечение с минерална вода и физиотерапия.

Получило им се е – тук е истински пристан за хора, които се нуждаят някой да събере разпилените им „чаркове“ и да ги сглоби наново с грижа и компетентност. Мекият климат, съхранената природа, вкусната храна от местни производители, просторните, току-що реновирани стаи с тераси, които гледат към парка и планината, цялостният покой, приятелското отношение… Всичко това допринася допълнително за разтоварването от стреса, за избистрянето на погледа и за изправянето на гърбовете ни, обичайно превити като плачещата върба насреща. Имам много приятели, които се връщат често в „Севтополис“, за да изкарат най-малко седмица - поне два пъти годишно. Някои от тях са пристигали на количка и са си тръгвали уверено стъпили на краката си. Всичките те се кълнат в лекарите, които са срещнали в хотела, и в качествата на апаратурата и водата. Аз самата се присъединих към този “клуб на завръщащите се”, след като се уверих лично колко е хубаво тук. Когато човек не се възстановява от тежка фрактура или от пристъп на възпалена дискова херния, може да изпита още по-пълноценно удоволствието от цялостното спа преживяване и от осигурените с мисъл и размах условия за отмора и разходки.

Да оцени по достойнство скъсването на синджира с т.нар. цивилизация и бягството от градския живот с неговия хаос, шум, замърсяване, напрежение и побъркваща динамика. Дори само да наблюдаваш тукашните зрелищни залези и да се разтвориш в упойващата красота на момента е достатъчно, за да успокоиш ума си, да освободиш духа си и да осъзнаеш същината на думата „сега“. И все пак е чудесно, че има кой да те води по пътя на освобождаването от стреса – да ти назначи комплекс упражнения за внимателно раздвижване на схващанията, както и процедури срещу събуждане на заспалиболежки. Грижовни ръце да те поемат омаян от топлата тангенторна вана с магнезий или с луга и билки, да те преведат през по-сложните процедури със странни имена като подводна екстензия, магнетроник, андулация, МаРиТе, ТЕКАР и GUNA терапии, и т.н. За красотата и суетата също е помислено. Аз лично се почувствах като тракийска богиня, отдавайки се на СПА ритуала „Тайните на Беренике”. Кръстен е жената на великия тракийски цар Севт III - водач на Одрискотоцарство, чиято древна столица се язовир Копринка.

От 4 юли 2020 г. Sevtopolis Medical & SPA отново отвори врати след тримесечен основен ремонт на хотелската си част. При изпълнението на амбициозния проект за реконструкция неговите собственици се довериха на Stephen Jorge International, едно от водещите архитектурни студиа във Великобритания. Създадено през 1970 г., студио SGI има множество престижни международни награди и богато портфолио от сложни и мащабни проекти, сред които Гаритидж парк, Harmony One, Музеят на модерното изкуство в София, Бизнес център Оман и др. За обновените помещения за настаняване в „Севтополис“ архитектите от SGI създадоха впечатляващ дизайн с мисъл за най-малките детайли в името на удобството и сигурността на гостите. Новият интериор на стаите е вдъхновен от идеята за биофилен дизайн, която разглежда човека и природата като неделимо цяло.

Терминът биофилия („любов към живата природа“) обозначава вроденото привличане на хората към природния свят, който въздейства върху цялостното им физическо и психическо благополучие, повдига тонуса и хармонизира духа. Концепцията за биофилен дизайн е набор от принципи, които имат за цел да подобрят връзката ни с природата и да снижат нивото на стреса. Тя включва максимално използване на сетивни елементи като усещането за чист въздух и свежест, ромонът на вода, обилната и мека светлина. Въведените в интериорите естествени материали, текстури, цветове и шарки, дори технологии се вписват хармонично в пространства-та, за да заредят сетивата и същевременно да ги успокоят и възстановяват.


Биофилният стил, избран за обновения хотелски интериор, е най-новият тренд в световния дизайн за 2020 г. Той стъпва на нарастващата нужда у хората да избягат от задушаващите пространства в големите градове и надгражда визията за създаване на своеобразни оазиси в обществените, корпоративни и лични пространства. Конкретно в Sevtopolis Medical & SPA той се фокусира върху 10 елемента: въздух, вода, светлина, топлина, звук, хранене, движение, естествени материали, разум и общност. Именно това са характеристиките, които влияят най-силно на здравето и подпомагат усещанията за пречистване, релакс, енергия и ентусиазъм у гостите. Тъй че обновените стаи на хотел „Севтополис“ са вече много по-светли, по-уютни и стимулират здравето и самочувствието на своите обитатели. При ремонта са подбрани и най-качествените материали, които да осигурят още по-безо- пасна и комфортна среда за почивка и възстановяване. Новите интериори са съобразени с по-дългия престой на гостите - вече има повече място за съхранение на личните им вещи, а елегантното обзавеждане е направено с технологии по последна мода.


Четиризвездният хотел неведнъж е награждаван като най-добрия медикъл СПА хотел според BUBSPA през по- следните години. Разполага с 58 стаи и 4 апартамента. Ултрамодерният му медицински център се разполага на два етажа и има сектори за водолечение, физиотерапия, кинезитерапия и рехабилитация. На разположение са 3-ма лекари, 2 басейна, 2 сауни, парна баня и хамам, джакузи, 6 кабини с вани за водо и луголечение, кабинети за масажни и спа терапии, за старобългарски ритуали, японска зона за акупунктура и акупресура, юмейхо и шиатцу масажи, и т.н. На второто ниво се намират 12 кабини за процедури, оборудвани с апарати за ниско и средно честотен ток, ултразвук, Андулация (синхронизиране на човешките вибрации на клетъчно ниво), Текар (индуциране на ендогенна топлина и отключване на самовъзстановителните процеси в тъканите), Гунафореза (безиглена колагенова магнитно-ре- зонансна фореза); две зали с уреди за активна и пасивна рехабилитация,кардио трениране, клетка Роше, шведски стени, масажор за длани и ходила, за пресотерапия.


Минералната вода на Павел баня съдържа силиций и радон, които активизират процесите на регене- рация на всички тъкани и органи, и имат успокояващо и обезболяващо действие. Според специалистите тя има доказани ефекти в повишаването на човешкия имунитет и общото благосъстояние. Наред с водата, другата звезда на региона е Роза дамасцена – най-добрият сорт за производство на розово масло, който от векове е емблема на областта. Растението пристига тук през XVII век, донесено от турски розовари, които търгуват с Дамаск. В долината на река Тунджа и край Павел баня розата намира съвършеното съчетание между климат, слънцегреене и чиста вода. 

Хотелът е отлична отправна точка не само за изследване на региона, богат на културно-исторически забележителности, но и за екскурзии и излети сред природата. Благоденствието, здравето и радостта са запазена марка на „Севтополис”, където със сигурност всеки ще открие по-добра версия на себе си. И ще се върне, като мен.

 

Автор : Мира Баджева 

Списание : Voyage юли 2020 г.

 

Заповядайте при нас. Ние ви очакваме!