ОТКРИЙ ПО-ДОБРОТО ТИ!
Севтополис Медикал & СПА Хотел

Дискова херния - симптоми и лечение

Дискова херния - симптоми и лечение

Дискова херния - симптоми и лечение

Дисковата херния е едно от сериозните усложнения при проблеми с гръбначния стълб. Тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбнака, във всяка една възраст, без значение пола на човека.

Много често дисковата херния се бърка с дископатия. Какви са рзликите между дискова херния и дископатия и какво всъщност представлява тази толкова разпространена болест.

Дископатията е заболяване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб.Тяхната роля е да омекотяват натиска върху прешлените на гръбнака и да осигуряват гъвкавост в кръста и шията. Тези дискове търпят голямо напрежение и с времето започват да се износват. Те изтъняват, променят формата си и се разместват. Това състояние се нарича дископатия и води до болки,скованост и други неврологични симптоми в зависимост от нивото на увредата. В дегенеративния процес на износване в някои случаи вътрешното ядро на дисковете започва да притиска защитната им обвивка- т.нар. фиброзен пръстен. Получава се издутина на пръстена- често срещаното понятие „протрузия“. При голямо напрежение мястото на протрузията се разкъсва и течното желатиново ядро на диска излиза към гръбначно-мозъчния канал - получава се дискова херния.

Най-голяма честота на боледуване се среща във възрастта между 20 и 50 годишна възраст. По-застрашени за появата и са хората, извършващи тежък физически труд.Съществуват и други предразполагащи фактори- например вече съществуващи патологични изменения-дископатия, остеохондроза, гръбначни изкривявания. Наднорменото тегло често води до поява на дискова херния, защото междупрешленните дискова са подложени на по-голяма тежест. Продължителното всекидневно заемане на неудобна поза, обездвижването и слабата двигателна активност често провокират появата на дискова херния. Причината тук е отслабването на мускулатурата, които иначе осигуряват упора на гръбначния стълб. Към причините се отнасят и тежък спорт или неправилно спортуване, еднообразно хранене, травми, падания, резки движения или внезапни свръхнатоварвания.

Съществуват три основни вида дискови хернии, които се обособяват според местоположението на херниирания диск: шийна, гръдна и лумбална. Основните симптоми на проявление варират в зависимост от това кой е засегнатия междупрешленен диск и съответния нерв.

Най-изявеният симптом при хора с дискови хернии е болката. Тя често е силна, пробождаща и ограничаваща движенията ,но може да е тъпа и постоянна. Излъчва се там, където се намира дисковата херния, но се разпространява и по хода на притиснатия от хернията нерв.Много често се спуска по краката и по ръцете. Заедно с болката, други симптоми  са изтръпвания, бодежи, мравучкане, парене или студенина, загуба на чувствителност, разпространяващи се по хода на нерва или съседните тъкани. Налице са загуба на мускулна сила, скованост, възможно е да се появят и нарушения в отделителната система.

Ако не се прилага лечение и промяна в начина на живот, с напредване на заболяването се проявяват все по-тежки симптоми.

Лечението на това изключително разпространено напоследък заболяване е в зависимост от стадия и конкретните прояви в момента. Ако развитието е установено на етап протрузия- т.е. предхернийно състояние, при адекватно лечение усложненията могат да бъдат напълно предотвратени.

Два са основните методи на лечение- консервативен и оперативен. При своевременна намеса и правилен подход оперативните интервенции могат да бъдат избегнати.

Обикновено консервативното лечение започва с широк набор от различни медикаменти, имащи за цел обезболяване и обратно развитие на симптомите. Тук е мястото да се отбележи за изключително благоприятното повлияване на състоянието от балнеолечение.

Севтополис Медикъл & СПА Хотел е с изградени традиции и школа в лечението на дискови хернии. Правилното съчетание на физиотерапия, внимателна кинезитерапия във водна среда, използването на преформирани физикални фактори отново във водна среда, както и действието на самата минерала вода са помогнали на стотици хора да забравят за болката, да върнат нормалния си начин и качество на живот.

 

Заповядайте при нас. Ние ви очакваме!